• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Ιστορικό Σχολείου

Το 1975 λειτούργησε το τουρκικό Δημοτικό Σχολείο ενορίας Αγίου Ιωάννη, σαν ελληνικό Δημοτικό Σχολείο για τα εκτοπισθέντα παιδιά που κατοικούν στην τουρκική συνοικία Αγίου Ιωάννη και στους προσφυγικούς συνοικισμούς Κόκκινες και Τσιακκιλερό Αραδίππου. Λειτούργησε σε δύσκολες εκπαιδευτικές συνθήκες, με 514 μαθητές στοιβαγμένους σε 6 αίθουσες διδασκαλίας και με διευθέτηση πρωινής και απογευματινής φοίτησης. 

Στα μετέπειτα χρόνια η κατάσταση βελτιώθηκε κατά πολύ όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, τον εξοπλισμό και τη συντήρηση του σχολείου. Η επέκταση που έγινε τον τελευταίο καιρό έκανε το σχολείο επαρκές όσον αφορά τους κτιριακούς χώρους έτσι που να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις παρούσες ανάγκες των μαθητών.

Σήμερα, εξακολουθεί να φιλοξενεί μαθητές από οικογένειες προσφύγων που κατοικούν στην τουρκική συνοικία. Το σχολείο είναι αρκετά επαρκές σε εξοπλισμό που διευκολύνει σημαντικά το εκπαιδευτικό έργο. Εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχουν εργαστήρια Τέχνης, Οικιακής Οικονομίας, Μουσικής, Επιστήμης, Σχεδιασμού/Τεχνολογίας, αίθουσα Ειδικής Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας και αίθουσα πολλαπλής χρήσης. Η αυλή του σχολείου διαθέτει γήπεδο καλαθόσφαιρας, ποδοσφαίρου και κιόσκι. Έχει αρκετό πράσινο και πλακόστρωτη εσωτερική αυλή.

Το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη φιλοδοξεί να συμβάλλει στην εξέλιξη, την αγωγή και τη μόρφωση των μαθητών του, αποσκοπώντας στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

 

Λίγα λόγια για τον Άγιο Ιωάννη που φέρει το όνομα του σχολείου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής αποτέλεσε τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού. Το προσωνύμιο Θεολόγος το πήρε επειδή το τέταρτο ευαγγέλιο αρχίζει με τις γνωστές λέξεις «Εν αρχή ην ο Λόγος…». Χαρακτηρίστηκε και ως ο Ευαγγελιστής της Αγάπης, καθώς σε όλα τα έργα, περισσότερο από τους άλλους Ευαγγελιστές και Αποστόλους, κηρύσσει την αγάπη.

 

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου(κτίσμα του 1715) βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο. Ξεχωρίζει το επιβλητικό καμπαναριό με τα ιδιαίτερα σκαλίσματά του. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο που φέρει παλαιές βυζαντινές εικόνες του 18ου αιώνα. Αποτελεί ένα από τους πιο γραφικούς και εμβληματικούς ναούς της επαρχίας Λάρνακας.